Illustrasjonsbilde av en glad mann som hopper med planter i bakgrunnen, tatt av Jonathan Sebastiao fra Unsplash

Finn glede selv om vi lever i en tung tid

3. september 2020

Nå som litt av hvert står på vent og det er restriksjoner på det meste så er vi nødt til å tenke kreativt. Gjør noe som gir glede og får deg til å smile. Å hva dette er jo helt opp til deg.

Følelseskompasset beskriver glede som;

"Glede er en reaksjon på at noe positivt har skjedd med deg eller med noen som er viktig for deg, og følelsen kommer ofte når du har fått dekket viktige behov. Gleden hjelper deg dermed med å vite hva som er viktig for deg, og får deg til å søke mer av det

Glede har en viktig sosial funksjon, der du viser de rundt deg at du har det bra med dem. Når du deler glede med andre mennesker kan gleden bli sterkere og du kan føle deg mer knyttet sammen med dem. Glede føles ofte som en letthet i kroppen, som om du er litt varm, får mer energi og kanskje bobler litt på innsiden."

Kanskje glede er akkurat det vi trenger?

Det er kanskje ikke alltid så lett å finne glede i en travel hverdag. Korona-tiden vi også lever i kan være utslagsgivende for hvordan vi har det mentalt; Noen har kanskje mistet noen, andre har kanskje tapt inntekt og noen har kanskje det ikke så godt i hjemmet. Når vi ikke veit hva morgendagen bringer, så burde vi kanskje  fylle på med litt glede? Kanskje er det akkurat det vi trenger? Noe å se frem til?

Nå som litt av hvert står på vent og det er restriksjoner på noen ting så er vi nødt til å tenke kreativt. Gjør noe som gir glede og får deg til å smile. Å hva dette er jo helt opp til deg.

For er det ikke slik at ting føles litt lettere om man er glad? Og alt som er negativt kan snus om til positivt om man virkelig prøver. Ikke alltid, men ofte.

Har du fått 30 000,- i baksmell på skatten så er det ikke så mye du kan gjøre enn å betale. Men du kan beslutte hvordan baksmellen påvirker deg. Og slik er det med mange ting i livet.

Hver enkelt kan bestemme seg for hvordan ting skal påvirke oss. I hvilken grad. Det handler om å akseptere situasjonen  slik den er å gjøre det beste ut av det. I bunn og grunn går det på hvordan man mentalt innstiller seg til problemer/situasjonen.

«Det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det»,  er et kjent ordtak, og sant er det synes nå jeg. Det er ikke alltid lett og være optimist. Men jeg tror at livet blir lettere om man klarer å gjøre problemer om til løsninger. Sinne om til glede. Ingen forventer at man skal hoppe rundt på rosa skyer og være kjempe happy i disse dager. Men det er lov til å spre litt glede til seg selv og andre for å lette hverdagen.Det er også lov til å ha en dårlig dag og føle seg sliten uten at man skal bli satt i bås for å være negativ. Vi er jo tross alt bare mennesker. Det er ikke forventet at man skal ha samme sinnsstemning hele tiden.

Så hvordan kan man finne glede om man ikke har den allerede:

  • Tidligere erfaringer. Hva likte jeg før som jeg ikke gjør i dag?
  • Sette opp et tankekart på ønsker, behov og ambisjoner
  • Kanskje du ikke trenger å gjøre noe annet enn akkurat det du gjør i dag. Være med folk som beriker livet ditt,  se en god film eller kanskje lese en bok?
  • Hva som gir deg glede er helt individuelt
  • Ta utgangspunkt i hva du kan gjøre og ikke hva som du kan gjøre når alt er åpent igjen, om du er glad i reise slik som meg
  • Mange går helt tilbake til barndommen, hva likte jeg å gjøre når jeg var liten?
  • Liker du å danse? Få deg tik tok og dans
  • Liker du musikk, sang og spille instrument se om du kan finne som kan lære deg?
  • Liker du å skrive, skriv inn en tekst til for eksempel  Flyt Frem. Eller bare for deg selv.
  • Mulighetene er jo egentlig uendelige, bare man er kreativ nok til å se dem

Fokuset er å prøve å ha det som best mulig. For det har vært en tøff tid og COVID-19 har fortsatt ikke forlatt verden. Fremtiden er fortsatt uforutsigbar, men du har fortsatt makten til å eie din dag. Samtidig som du kan gjøre det som er best for deg og dine.

Glede for meg er musikken

Den 20 juni hadde jeg og min venn Varg opptreden på IOGT sin sommeravslutning for Supporten. For å kunne presttere best mulig burkte vi uken før til å øve. De neste dagene etter øving og fremføring var det som ett tomrom som jeg ikke visste fantes ble fylt opp. Jeg følte meg sikkelig glad! Sånn helt inn til margen.

Musikk har vært en del av livet mitt helt fra jeg kunne synge. Jeg startet tidlig som femåring og har gjort mye forskjellig fra da til nå.

Siste live opptreden jeg hadde var for litt over fem år siden.  Jeg og mine to venninner sto på scenen på Pride uken i 2015: Melodi Kvasi Grandprix

Bilde privat


Dette var min fjerde gang og deres første. Melodi Kvasi Granspix er en parodi på gamle grand prix låter. Du kan lese mer om Kvasi HER

Etter dette har det ikke blitt så mye sang dessverre. Sist gang jeg sang var i bursdagen til min tante for to år siden. Jeg har ikke tenkt så mye på det egentlig. Men når jeg satt i sofaen og spilte at jeg innså savnet. Hvor mye glede det ga meg.

Nå er det selvsagt flere ting i livet som gjør meg glad. Som venner. God mat. En koselig film. Gå en tur i naturen. Skriving gir meg også masse glede. Men sånn helt inn til sjelen. Det er det bare musikken som kan gi meg.

Min glede er funnet! Og jeg håper at du ble inspirert til å finne din