Mann sitter med hendene foldet sammen og ser rett inn i kameraet

Feminisme, whisky og faste håndtrykk

9. desember 2019

Ja, jeg er feminist og nei, jeg hater ikke menn. Feminisme handler for meg om politisk, økonomisk, sosial og personlig likestilling av alle kjønn. Det er ikke en konkurranse mellom den binære kjønningen, kvinner mot menn. Det handler om like muligheter for alle, uavhengig av kjønn. Rent historisk er det jo ikke til å legge skjul på at kvinner har kommet i andre rekke i forhold til menn på veldig mange områder, slik er det til dels fortsatt.

Mistenkeliggjorte menn

Kjære mann, ta det med ro, jeg vet at det også er områder i samfunnet der du er "tapern". Dette gjelder blant annet i familierett, hva samvær angår. Det kan synes som at kvinnen har forrang. Som om kvinnen har automatisk «rett på» barna, fordi hun er kvinne. Dette er noe jeg er ser på med det største alvor. Jeg tror grunnen til at det er slik er at kvinner historisk sett, er de som har tatt seg av familie. Derfor har dette resultert i en internalisert forståelse av at kvinner er best til å ta seg av barn. Dette stemmer ikke uten videre.

Statistikken viser også at (seksuelle) overgrep, for det meste blir utført av menn. Dette er selvsagt alvorlig, og det er viktig å finne ut av hva som er årsaken. Som en mulig konsekvens av dette, kan det medføre at menn blir mistenkeliggjort, kun fordi de er menn. Det er ikke greit. Et eksempel er i en barnehage der menn nektes å skifte bleie, med begrunnelse om å beskytte alle parter og unngå mistanker om overgrep. Jeg ser hva de bygger forbudet på, men jeg er usikker på hvor fruktbart det er i lengde og mener dette er svært uheldig. Det usynliggjør og minimaliserer at kvinner også kan begå overgrep, også i barnehage, selv om omfanget sannsynligvis er mindre.

Kvinnelige forventninger

Som avsnittene om familierett og overgrep har vist, skjønner kanskje du som mann hvor kjipt det er å bli møtt med antakelser og mistenkeliggjøring på bakgrunn av kjønnet du har. Kvinner møter på slikt i større grad (egen antakelse). Noen ganger implisitt, andre ganger eksplisitt. Eksempelvis er det fortsatt slik at kvinner som velger å ligge med mange er «horer», men dersom menn gjør det samme er det high fives, heder og ære i gjengen. Selv trener jeg mye styrke og har for tiden veldig kort hår. Jeg har hørt fra menn (og kvinner!) at: «Du burde kanskje trene litt mindre styrke og få lenger hår for å være mer feminin, slik at menn kan like deg». Dette er to ganske eksplisitte eksempler. Nå over til to noe mer implisitte eksempler.

Whisky og faste håndtrykk

Jeg lærte meg å like whisky for en del år tilbake. For enda flere år tilbake, på barneskolen, lærte jeg at det er positivt med et fast håndtrykk, noe jeg har hatt siden. Kombinasjonen av whisky og fast håndtrykk, synes å være fascinerende for mange, spesielt menn. På byen eller på fest, kan jeg ta meg en whisky og gi et fast håndtrykk når jeg hilser. Det er ikke rent sjeldent jeg har fått høre, ofte av menn, og gjerne fremført meget teatralsk: «Shit! Det var et fast håndtrykk til å være kvinne. Du må ikke knuse hånda mi da», mens personen rister demonstrativt på hånden og ler. «En kvinne som drikker mannfolk drikk (les. Whisky), ikke dårlig». Faktisk har det hendt at selv bartendere har løftet et øyebryn når jeg bestiller whisky uten is eller annet blandevann. «Skal du ikke ha noe oppi da?», har jeg ofte fått høre. Jeg svarer høflig nei, mens jeg samtidig har observert menn etter meg i køen, som har bestilt whisky uten noen spørsmål.

Kjære alle sammen, jeg gjør som jeg gjør, fordi jeg er meg, ikke fordi jeg er kvinne. Jeg har et fast håndtrykk fordi jeg mener det gir et bra førsteinntrykk og jeg drikker whisky fordi jeg syntes det smaker godt.