en hånd tar på havet

5 ting du kan gjøre for et sunnere hav !

17. oktober 2020

Som ålesunder kunne jeg som de fleste andre svømme før jeg kunne gå, (eller ihvertfall nesten). Jeg var på min første båtferie to uker gammel og har siden hatt et nært forhold til havet. For meg er havet dypt fascinerende og fullt av overraskelser. 

Til daglig ror jeg på landslaget og skal konkurrere i neste års OL i Tokyo. Hverdagen er full av prestasjonspress og faste rutiner, slik en toppidretts-hverdag skal være. Når det stormer som verst er det ingenting som slår følelsen av å trekke på meg våtdrakt, maske, snorkel og svømmeføtter og svømme dypt ned under vann uten annen luftreserve enn lungene. I dypet opplever jeg en slags følelse av at tiden står stille og jeg er nødt til å ha en indre ro for å kunne holde pusten lenge nok, for å slippe å snu og svømme opp igjen til overflaten med det samme.

Jeg har som du sikkert skjønner brukt mye tid i og rundt havet. Opplevelsene i havet kan være helt ubeskrivelig vakre, men det er også mye jeg kommer over under vann som ikke hører hjemme der. I sommer da OL ble utsatt satte jeg i gang et stort ryddeprosjekt hvor jeg har ryddet over 5 tonn søppel fra over og under vann. Der har jeg sett utallige varianter av forsøpling, og det er bekymringsfullt å se avsidesliggende steder kraftig påvirket av menneskelig aktivitet.. Blant de rareste tingene jeg har funnet på havbunnen er en pakning russisk vakteleggsmajones  fra 2009, en sofa og to trailere. Sistnevnte ligger der enda.

Hva kan du gjøre for å ta vare på havet?

1. Ta søndagsturen til fjøra.

Søndagsturen er vel nesten like norsk som fredagstacoen…  Hva med å legge neste søndagstur til fjøra? Havluften og utsikten gjør godt for kropp og sjel. Ta med en pose til å legge søppelet i og hansker og plukk opp det som ligger der av plastikk og annet søppel.

Om du vil være litt mer proff kan du ta med en kniv slik at du får med tauverket som sitter fast mellom steinene.

Det er bra mosjon i tillegg til å gi en veldig god følelse av å gi ditt lille bidrag. Om du er interessert i hvor mye du har plukket får man tak i rimelige viltvekter på for eksempel biltema.

2. Spis fisk fra trygge bestander og benytt andre råvarer fra havet.

Mye fisk man finner på norske middagsbord stammer fra fiskerier som ikke er bærekraftige. Det betyr at fiskestammene fiskes for hardt og at bestanden synker. Hvilke fiskeslag det gjelder har WWF en fin oversikt over på sine hjemmesider.

I tillegg til fisk kan man også spise andre råvarer fra havet. Jeg er glad i å plukke med meg ulike typer tang, tare og skjell hjem som retter i seg selv eller spennende tilbehør til middagen. Dette er jevnt over ansett som bærekraftig.

Når jeg er ute å plukker for eksempel kamskjell eller strandsnegler plukker jeg en bare noen få fra hver plass slik at jeg vet at det mest sannsynlig vil være like mange der neste år. Kortreist og bærekraftig :) 

3. Spis hele fisken.

Selv er jeg ofte ute å driver undervannsjakt. Det betyr at jeg fridykker med harpun i hånda som jeg bruker til å skyte fisken jeg vil ha med hjem til middag. På den måten får jeg et personlig forhold til det jeg spiser på en helt annen måte enn om jeg skulle plukket opp en oppdrettsfisk fra frysedisken. Jeg blir veldig klar over at det er et dødt dyr jeg spiser og vil derfor spise hele fisken og ikke la noe gå til spille. Innvoller som ikke er spiselige gir jeg tilbake til havet slik at det blir spist av havets skapninger.

4. Sørg for at det du kaster i søpla, blir i søpla.

Det er veldig ofte at offentlige søppelbøtter er overfylte. Det å legge avfallet sitt på toppen ventende på at et vindpust kaster det på bakken og et regnskyll fører det til havet er noe man burde unngå.

Det er sjeldent langt til neste. I Tokyo finnes det nesten ikke offentlige søppelbøtter. Man tar med seg det man bruker hjem og kaster det der.

5. Rapporter inn tapte fiskeredskaper!

Noe av det tristeste jeg ser på dykketurene mine er tapte krabbeteiner og garn. Dette er redskaper som potensielt kan ligge i årevis og være dødsfeller fisk og skalldyr. En gang jeg var ute å fridykket fant jeg en lenke på 15 tapte teiner hvor alle inneholdt fanget fisk og krabbe.

Fiskeridirektoratet har en app som heter «Fritidsfiske», hvor man enkelt kan registrere tapte teiner og garn, slik at frivillige dykkere eller kystvakta kan bistå med å få de på land. Appen inneholder også nyttig info om fiskeslag og minstemål.