Bilde som sier hvem som har laget klærne mine

Fashion Revolution: hvordan du kan bidra til en mer rettferdig moteindustri!

29. april 2018

Tekstilfabrikken Rana Plaza kollapset i Bangladesh i 2013. Dette ble starten på Fashion Revolution Day. Markeringen minner om viktigheten og ansvaret produsenter har for trygge og rettferdige arbeidsforhold for alle ansatte.

Du kan også bruke stemmen din for å endre moteindustrien.

De ansatte ville ikke gå inn i fabrikken 24. april 2013 fordi det var tydelige sprekker i veggene på det åtte etasje høye bygget. Lederne lyttet ikke til hva arbeiderne som lager klær for internasjonale merker sa. Litt før klokken 9 begynte gulvene å forsvinne og arbeiderne falt med de. Det tok mindre enn 90 sekunder for Rana Plaza å kollapse skriver the Guardian. 1138 tekstilarbeidere døde og minst 2500 ble skadet da fabrikken kollapset.

Siden 2014 har dagen blitt markert som Fashion Revolution Day. Carry Somers grunnla Fashion Revolution Week. I 2016 tok Karoline Hestnes, medeier av Oslos første 2nd hand og vintage marked, The Fashion Archives, over som landkoordinator for Fashion Revolution Norge.

To minutter av en tekstilarbeiders liv

Fashion Revolution gjelder alle som bruker klær

Fashion Revolution Day engasjerer mennesker over hele verden som ønsker det samme: – Vi vil ha en rettferdig og ren mote- og tekstilindustri, deler Fashion Revolution Norge landkoordinator Karoline Hestnes med Flyt Frem.

Fashion Revolution Norge landkoordinator Karoline Hestnes.

Fashion Revolution Norge landkoordinator Karoline Hestnes.

Verken mennesker eller planeten skal bli utnyttet på en urettferdig måte fortsetter hun.

– Det vil si at forbruk må kraftig ned og at tekstilarbeiderne i produksjonsland må få økt lønn og tryggere arbeidsforhold selv om de eksporterer færre varer til vesten. Disse varene må også ha god kvalitet og være laget av tekstiler som ikke bruker for mye ressurser eller som ikke er nedbrytbare.

Sammen kan vi få større gjennomslagskraft for en rettferdig og ren mote-og tekstilindustri.

Bruk #WhoMadeMyClothes? i sosiale media for å støtte en mer åpen og ærlig verdikjede i den globale moteindustrien, og fortsette den langsiktig endringen som må på plass for alle i verdikjeden oppfordrer Karoline.

– Alt fra designere, moteikoner, high-end butikker, bommullsdyrkere, fabrikkarbeidere, til akademikere, til media og individuelle forbukere kan bidra på sin måte, en enkel måte å påvirke industrien og dine medmennesker på vil være å ta ett bilde av et av dine klesplagg med innsiden/ merkelappen ut, poste bildet i dine Sosiale Medie kanaler og tagge med emneknaggene #WhoMadeMyClothes?

Illustrasjonbilde Fashrev Presentation

Shopping-time out for å inspirere til mindre forbruk
Karoline har alltid vært opptatt av miljø og rettferdighet. Dette tok hun med seg inn i motebransjen utdannet som Makeupartist som jobbet seg opp og frem som stylist og så moteredaktør. Mens hun var moteredaktør gikk hun foran som et godt eksempel og fortalte om sitt første shopping time-out som varte i fem måneder i 2008.

Illustrasjonbilde

– Timeouten bidro til at jeg la om mine shoppevaner og jeg innså helt klart at jeg trenger rett og slett ikke så mye klær. Jeg føler også at jeg sparer både tid og krefter ved å slippe «stresset» med å «måtte» kjøpe noe nytt hele tiden. Jeg har også blitt mye flinkere til å være kreativ med det jeg har i garderoben fra før og lar det omtrent gå sport i å kombinere tøy og smykker på nye måter. Dessuten er jeg glad i å bruke en kul farge på leppene eller øyeskyggen for å gi antrekket litt edge.

I 2011 flyttet Karoline til Nepal for å jobbe for designeren Leila Hafzi. Få år senere startet hun opp slow fashion merket, A/BARENESS med produksjon i Nepal og gi-tilbake-prosjektet #CoolKidsNeedCleanWater. Det var der hun først ble en del av Fashion Revolution som SoMe- manager i Nepal frem til hun flyttet tilbake til Norge i 2015.

– Jeg har vært aktiv både her og der siden. Det er vel blitt en slags livsstil. Tidligere kalte jeg ikke meg selv for en aktivist, men det er helt klart det jeg har blitt!

Nå fortsetter Karoline å bidra til inspirere til slow fashion, en mer rettferdig moteindustri ved å spre ordet om Fashion Revolution til alle hun kjenner i bransjen og de som er interessert.

Hva er 3 ting som du ønsker at alle vet om dette temaet?

Illustrasjonbilde

1. At alle tekstiler som ikke er laget av bomull, ull eller silke, er syntetiske og avgir miljøskadelige fibre hver gang du vasker det. 1 plagg avgir ca 100 000 fibre pr klesvask og mesteparten av dette havner i havet!

2. Hva slags kosmetikk og hvor mye vaskemiddel du bruker spiller også en stor rolle. De fleste bruker mer vaskemiddel en man trenger. Her kan man spare både penger og miljøet. Styr unna alt med mikroperler, både i tannkrem og peelingprodukter da disse ofte inneholder plast.

3. At hvert eneste lille bidrag til endring utgjør en forskjell. Many drops makes migthy (clean) ocean!

5 ting du selv kan gjøre for å bidra positivt:

Illustrasjonbilde

Karoline kom med flere tips for hva du kan gjøre selv.

1.Bruk de klærne du kjøper og vask de så sjelden som mulig for at de skal holde seg fine og fragi seg minst mulig fibre, samt at vi bruker minst mulig vaskemiddel og energi som vann og strøm i vaskeprosessen. Velg øko-programmet på maskina di og luft klær som er laget av ull, bomull eller silke. Jeansen din kan du legge i en pose i fryseren for å «rense»den for bakterier istedet for å gå i maskina.

2. Reparer eller dekorer de tingene du har fra før får å gi de lengre levetid. Sjekk ut #Haulternative hashtaggen på IG og YouTube for inspo!

3. Shop mindre! Bytt, lei klær fra f.eks Fjong.co eller So Borrowed. Når du handler, shop lokalt eller fra mindre merker i Slow Fashion segmenget eller gå for 2ndnhand og vintage.

Illustrasjonbilde

4. Resirkuler absolutt alt av tekstilavfall, utslitte sko, gamle, ødelagte smykker ved å levere de till f.eks Fretex. Alt fra merkelappen som du klipper av, til en tråd som røyk. Ha en egen pose til dette stående slik at det blir enklere å samle det sammen og levere videre.

5.Bry deg om hvor tingene du kjøper kommer fra. Jeg lover at.hvis du kjenner mer til historien og menneskene bak designet og håndverket så føles det plutselig mye bedre å ha det på seg og ikke minst blir en også mer glad i og knytter seg til disse plaggene og sjansen for at du tar bedre vare på de fordi du bryr deg øker betraktelig #LovedClothesLast

Muligheter for å bidra enda mer til slow fashion:
Send mail til karoline@abareness.com for om dette er av interesse for deg.

Du finner Karoline på sosiale media:
@abarenesskaroline
@FashRevNorway
@abarenessfashion
@thefashionarchivesoslo