Illustrasjonsbilde tatt av Zohre Nemati fra Unsplash

Endometriose: kvinnesykdommen som ikke blir tatt på alvor

28. mai 2021

I fem år har jeg har levd med en sykdom som kun rammer kvinner, uten å vite det. Jeg har oppsøkt leger og gjort uttalige undersøkelser uten å få svar på hva det kan være. Selv da  jeg foreslo sykdommen jeg omsider ble diagnostisert med, for fem år siden til gynekologen min, ble jeg fortalt at det var liten sjans for at jeg hadde den.

Sykdommen heter Endometriose, og etter at jeg fikk diagnosen har jeg lært at jeg slettes ikke er alene med å ha den. Om lag 250.000 kvinner i Norge har Endometriose. Det tilsvarer så mye som 1 av 10 norske kvinner.

Endometriose knyttes til kvinnes menstruasjonssyklus

Endometriose er en sykdom som er knyttet til kvinnes mensentruasjonssyklus. Slimhinnene vokser utenfor livmoren og skaper indre blødninger samt at det vokser vev rundt organene. Variasjonen av smerte og sammenvoksninger er store.

Dette kan med andre ord påvirke en kvinne fra hun får sin første menstruasjon til hun kommer i overgangsalder. Altså potensielt i mer eller mindre 50 år av en kvinnes liv.

En svensk studie viser at kvinner med endometriose koster samfunnet årlig 13 milliarder kroner årlig. Ressurssterke kvinner som kan føde barn, jobbe, og bidra rikelig til samfunnet, men som ikke klarer å gjennomføre helt vanlige, dagligdagse oppgaver fordi de lider av enorme smerter. Men til tross for dette, er det fortsatt mange som mener at denne sykdommen ikke er verdt å forske mer på. Det er rart at denne sykdommen ikke fortjener mer oppmerksomhet og behandling, enda 250.000 norske kvinner sårt behøver det.

Gikk til gynekolog for å få svar, ble sendt hjem uten videre oppfølging 

Jeg gikk til en kvinnelig gynekolog to ganger og ba henne finne ut hva som feiler meg. Hvorfor har jeg så vondt hele tiden? Alt ser bra ut, sa hun begge gangene, og sendte meg hjem. Uten noe form for oppfølging sto jeg alene igjen til å oppsøke et nytt sted som kanskje kunne hjelpe meg.

Endometriose påvirker flere deler av livet

Den dag i dag har jeg også innsett hvor mange deler av livet mitt som blir rammet av denne sykdommen. Jeg har slitt mye psykisk de siste 5 årene. Det har helt klart en sammenheng med det å være konstant sliten, ha vonde smerter i kroppen og føle seg oppblåst, dårlig matlyst og tarmproblemer, dårlig søvn og en konstant underliggende redsel og usikkerhet.

Hver dag stråler det smerte fra korsryggen og ned til føttene mine, noe som har gjort det utfordrende å være i fysisk aktivitet. Relasjoner og sexliv blir påvirket. Det går utover humøret, og hormonene i kroppen har skapt både store humørsvingninger og sinne for meg. Det er en ond sirkel som toucher inn på alle aspekter av livet mitt, og det hadde til slutt spist meg opp.

I fem år gikk jeg og trodde at det var normalt å ha det slik. eller at jeg bare var uheldig, men siden alt «så bra ut» og derfor måtte jeg bare leve med det. 

Helsevesenet må ta det kvinnen sier på alvor

Desember 2020 møtte jeg en kvinnelig lege som for første gang så meg, hun lyttet til hva jeg sa og hun skjønte med en gang hva jeg har.

Hun sa til meg at svaret hos enhver lege er rett foran dem. De må bare lytte til hva pasienten sier.

Problemet i dag er at svært mange leger og gynekologer ikke gjør det, de forteller oss bare at litt smerter i underlivet er normalt, for vi har jo tross alt mensen.

Men som jeg har sagt mange ganger før; det å ikke ha et normalt liv på grunn av mensen, er ikke normalt.

Hvorfor er ikke kvinnehelse “kult” nok?

Det er viktig å se sammenhengen med Endometriose og andre kvinnesykdommer, med hverdagen og livet i en helhet. Våre kropper er komplekse, og alt henger sammen.

Hundretusenvis av norske kvinner får satt livet sitt på vent, blir fratatt muligheten til å bære frem et barn og må si opp drømmejobben fordi de har en livmor som skaper trøbbel for dem. De samme kvinnene skal bære samfunnet vårt og reprodusere.

Hvorfor blir ikke kvinnene i samfunnet tatt mer på alvor? Hvorfor er ikke kvinnehelse «kult» nok?

Jeg ønsker meg et system i det norske helsevesen som tar kvinner på alvor fra første gang de oppsøker helsepersonell for smertene eller usikkerheten de bærer på. At en kvinne som ber om hjelp ikke bare blir sendt ut med beskjeden om at alt ser bra ut, men at hun får den beskjeden og blir satt i en prosess for å utrede hva smertene kommer av. At hun ikke blir sendt ut på egenhånd og står alene i kampen.

Jeg ønsker et system der endometriose er en større del av medisin pensum, ikke bare et ord de nevner i én forelesning i havet av andre kvinnesykdommer.

Kanskje viktigst av alt, jeg ønsker at jenter lærer fra barneskolen at mensen er normalt, hva mensen innebærer og hva det gjør med kroppen våre.

Kilder:

Hvor lenge skal vi vente?Er det fordi vi er kvinner at vi taper i norsk helsetjeneste?

Hadde de vært svenske kunne de dratt på fire behandlingssentre – i Norge sliter de med å få hjelp

Niks, mensen skal ikke gjøre så vondt

endometriose.no