Maleri på en utendørsvegg av en ung kvinne med mørkt langt hår og rød maling over øynene. Illustrasjonsbilde tatt av Tobi Feder fra Unsplash

Én mann solgte over 250 jenter til indiske bordell

31. oktober 2019

SHE=Precious er en organisasjon som arbeider med å få jenter ut av prostitusjon og menneskehandel, og inn på skole, slik at de kan forme sin egen fremtid. Nå er vi i gang med å stille en menneskehandler som har solgt mer enn 250 nepalske jenter til indiske bordeller, til retten.

I Nepal er det ikke like åpenbart for jenter å gå på skole slik som her i Norge. Jenter blir sett på som mindre verdt enn gutter, og siden skolegang koster penger, blir ikke jenter prioritert. Mange unge nepalske jenter reiser gjerne til hovedstaden, Kathmandu, for å finne jobb eller gå på skole, ofte fordi de ser det som eneste utvei fra deres harde levevilkår på landsbygda.

Mange blir også lurt med av bakmenn. De oppdager at livet i byen er tøft og dyrt og arbeidsledigheten høy, og takker derfor gjerne ja når de får et fristende tilbud om en enkel jobb i f.eks. en lokal restaurant, et massasjesenter, gjestehus eller dansebar.

Først seinere oppdager de at jobben ikke bare går ut på å lage mat, gi massasje, re senger eller danse – de må også ha sex med kundene. Ofte har de ikke annet valg enn å gå med på dette, siden de ikke har andre jobbmuligheter med sin manglende kompetanse og de har ikke råd til å ta utdanning ifølge Free the Slaves.

Flere jenter på landsbygda som blir lurt med lovede jobbtilbud i byen, eller forelsker seg i en bakmann som utgir seg for å være legitim, ender opp med å bli dopet ned, tatt med over grensa til India og solgt som sexslave til et bordell der hverdagen er preget av kjønnsykdommer, dop, vold, trusler og der de må tilfredsstille en rekke menn om dagen, kommer det frem i boken Sex trafficking – Inside the Business of Modern Slavery av Siddharth Kara.

Menneskehandel er et enormt problem i Nepal.

Hvert år blir opp til 20.000 jenter bortført og solgt som slaver til India hvert år. Man antar at det til enhver tid er omlag 100.000 nepalske jenter som er tvunget til å jobbe på bordell i Mumbai ifølge Kara.

Én svært viktig årsak til menneskehandel er så utbredt er manglende håndhevelse av loven. Dette gjør at det er lav risiko for straffeforfølgelse for bakmenn som gjør industrien attraktiv. Selv om det er mange gode lover på plass i Nepal, har de liten verdi, så lenge de ikke blir håndhevet i større grad – resultatet er at fattige mennesker i realiteten ofte ikke har noen rettigheter ifølge forfatter og menneskerettighetsforkjemper Gary A.Haugen i boken The Lucust Effect – why the end of poverty requires the end of violence.

I boka Sex trafficking – Inside the Business of Modern Slavery av Siddharth Kara beskriver Mallaika, en tidligere sexslave i Mumbai forholdene i Indiske bordell slik:

«Mindreårige blir utsultet og slått når de først kommer. Pimpen gir dem opium slik at de vil ha sex. Hvis de ikke oppfører seg, setter pimpen på radioen på full guffe og slår dem til de blir bevisstløse. For bare noen dager siden kom en mindreårig fra landsbyen min og ble solgt av foreldrene sine for tjue tusen rupier [2500NOK]. Hun nektet å ha sex, så halliken brakk armen hennes.»

Overlevere fra menneskehandel stiller menneskehandler for retten i Nepal

Menneskehandleren Sun Bahadur Tamang, er en av disse som utnytter denne lave risikoen. Han har solgt over 250 nepalske jenter fra Nuwakot-distriktet til indiske bordeller. Han er svært innflytelsesrik, han sitter i kongressen i Nepal, og er derfor vanskelig å stoppe. Han har også tidligere vært fengslet for menneskehandel, men ble sluppet fri av retten på kausjon. Etter han ble løslatt, fortsatte han å selge jenter.

Dette er en grusom historie, og den er dessverre ikke enestående. Men, nå har en gruppe svært tøffe og gode mennesker satt i gang med å arbeide for å få ham stilt for retten, og forhåpentligvis fengslet. SHE=Precious sine medarbeidere i Nepal skal sammen med fem av de fornærmede, som har blitt solgt av han, gå til rettsak for å gjøre denne mannen ansvarlig for det han har gjort, samt vise samfunnet at det ikke er greit å selge mennesker – det har konsekvenser.

Dette arbeidet er dyrt, og SHE=Precious jobber for å få inn penger til dekking til advokater og vitnebeskyttelse og det arbeidet som disse heltene gjennomfører. Hittil har vi fått inn over elleve tusen kroner, som er mye i Nepal, og vil være til svært stor hjelp. Men, det er fortsatt behov for mer støtte. Ønsker du å støtte SHE=Precious sitt arbeid med å fengsle denne mannen, Vipps beløpet du har mulighet til å gi til 11245 direkte til dette arbeidet.

(Til info er Kathrine Flåte, redaktør og co-grunnlegger av Flyt Frem, medlem i styret til SHE=Precious. Hverken hun eller organisasjonen tjener noe penger på dette. Pengene går direkte til formålet.)