Jente som holder en menskopp

En halv milliard kvinner mangler tilgang på produktene de trenger

28. mai 2020

Tilgangen på mensprodukter er utrolig viktig for jenters helse, tilgang på utdanning og for likestilling i samfunnet. Dessverre fører den eksisterende pandemien til at en halv milliard kvinner i verden har mistet tilgangen på disse livsviktige produktene.

28. mai er den internasjonale menshygienedagen; Menstrual Hygiene Day. Til enhver tid er det omtrent 300 millioner jenter og kvinner som menstruerer. Dette burde bety at mensen er aktuelt på dagsordenen til enhver tid, men dessverre er det ikke slik. Å ha tilgang til å håndtere menstruasjonen sin på en trygg og verdig måte, kan være avgjørende for jenters helse, tilgang på utdanning og for likestilling i samfunnet.

Før pandemien var det allerede en halv milliard kvinner i verden som manglet tilgang på produkter de trengte for å håndtere menstruasjonen sin.

En halv milliard mennesker. Det er flere enn befolkningen til USA og Russland sammenlagt. Hvis vi legger til folketallet til alle de nordiske landene også, så er vi nesten der. Omfanget er enormt, og koronaviruset gjør situasjonen verre.

I mange land har nesten alt stoppet opp som følge av den globale pandemien, og akkurat nå mangler enda flere tilgang på grunnleggende sanitærprodukter. Korona har gjort situasjonen vanskeligere av flere grunner. Butikker er stengt eller utsolgt for varer. Prisene er for høye. Mange steder er skoler stengt, og skolene er både mange jenters primære kilde til informasjon om menstruasjon og stedet de kan få gratis menstruasjonsprodukter. De som har det verst, får det verre.

De som mangler tilgang på produkter som bind, tamponger eller menskopp, begrenses fra å delta i hverdagsaktiviteter som skole og jobb. Enkelte blir tvunget til å ty til improviserte alternativer som tørre bananblader, sokker, filler eller andre tekstiler eller andre løsninger som innebærer en infeksjonsrisiko.

I mange land står alt på pause, men det gjør ikke mensen. Derfor er det ekstra viktig at vi markerer den internasjonale menshygienedagen i år.

Fakta om menshygienedagen:

  • Menshygienedagen ble markert for første gang i 2014, og markeres den 28. mai hvert år.
  • Målet med markeringen er å bryte ned fordommer og stigma knyttet til mensen, samt engasjere flere på et overordnet nivå til å prioritere kvinners menstruelle helse både lokalt og internasjonalt.
  • I mange land er skolen deres primære kilde til produkter som bind og tamponger. Under koronakrisen hvor skolene er stengt, mangler enda flere jenter tilgang på disse produktene.