Kvinne holder frem en julegave

Hva kan vi gjøre for en grønnere jul ?

25. november 2019

2019 går mot slutten, og årets høydepunkt er rett rundt hjørnet, nemlig Jula. I året som har gått har vi virkelig sett og forstått hvor viktig det er å endre vanene våre for at vi, våre barn og barnebarn kan få oppleve en trygg og flott verden.

Skal vi få til dette må selv gamle og tradisjonsfylte høytider som jula endres. Det er mange tiltak vi kan gjøre, som å kutte ut kjøttmiddagen, droppe juletreet (vet du hvor skadelig de faktisk er for miljøet?), ta toget til fjellet og droppe utenlandsturene. Selv om lista er lang på måter man kan gjøre julen grønnere, så vil jeg nå fokusere på dette med gaver. Jeg leste nemlig nylig at vi nordmenn i år kommer til å bruke 6 570 kroner på julegaver. Noe som virkelig er helt ekstremt.

Gavenes pris

I tillegg til at jeg mener det er feil at vi bruker så mye penger på gaver som vi gjør, er det en del holdninger rundt nettopp dette med julegaver som jeg mener er helt feil. Det er så feil at vi alltid må gi julegaver til alle, at brukte gaver er uakseptabelt og at konvolutter er kjedelig å gi.

For det første, hvis vi gir julegaver til alle, får vi ikke tid til å finne ting som vi vet med sikkerhet at den andre vil ha glede av. Det blir så fort at man rasker med seg noe fra butikken, gjerne i forskjellige farger så folk ikke får helt det samme. Derfor er jeg en tilhenger av at man kun gir julegaver til de aller nærmeste. Og i vennegjengen kan man inngå en Secret Santa løsning så alle får en fin gave i stedet for mange små-ting som kanskje aldri blir brukt. For vi kjenner oss vel alle igjen i det å få gaver som man aldri bruker, og som bare ligger i en skuff og støver bort? Å gi gaver bare for å gi gaver bidrar til det kjøp og kast-samfunnet som er med på å ødelegge jordkloden vår.

For det andre, hvorfor kan man ikke gi brukte julegaver? Personlig hadde jeg blitt like glad for en gave som var kjøpt på fretex eller finn.no, som en som er kjøpt på HM eller en annen butikk på kjøpesenteret. Det som betyr aller mest når det kommer til julegaver er vel om man får noe man liker, som man skjønner at den andre personen har valgt den ut fordi de har tenkt at den passer for deg. I sommer var jeg på stranden med en venninne, hun satt å leste «Tante Ulrikkes Vei», en bok som jeg har hørt mye om og som jeg fortalte henne at jeg ønsket meg. Hvis hun hadde pakket inn den boken og gitt den til meg til jul, hadde jeg blitt like glad som om hun hadde dratt på Norli og kjøpt den samme boken ny. Innholdet er jo det samme.

For det tredje, konvolutter trenger ikke å være kjedelige gaver og gi eller få. Det er det i så fall innholdet som avgjør. For det er mye som får plass inne i en konvolutt. Man kan for eksempel gi billetter til musikal, teater, konserter eller kino. Eller kanskje inngangsbillett til et museum eller et gavekort på en restaurant. Fordelen med denne gaven er jo at man kan gjøre noe sammen, er ikke det hyggeligere enn en neglelakk eller et par kosesokker?

Gavenes glede

Men så er det jo slik at vi ikke klarer å slutte med gaver helt. Og kommer noen og gir gave til deg, føler man seg nødt til å måtte gi noe tilbake. I den forbindelse ønsker jeg å oppfordre folk til å gi ting man har laget selv. Er du glad i å strikke, så strikk noen pannebånd. Er du glad i å bake, så lag en krukke med noen cookies, pepperkaker eller kanskje brente mandler. Er du glad i å lage knekkebrød så gi bort en boks med hjemmelaget knekkebrød. For hvor hyggelig er det ikke å motta gaver som man vet andre har brukt tid på å lage. Det betyr da mer enn å få noe som er rasket med fra butikken?