Kvinne sitter på gate på en flyplass

Det er noe veldig galt, når selv de med flyskam velger å fly

1. desember 2019

I løpet av det siste året har vi virkelig fått opp øynene for hvor viktig det er å endre vanene våre. Vi har nå skjønt at å fortsette å leve som før er uaktuelt, og at vi må jobbe for en mer bærekraftig verden. Skal vi gjøre dette, så MÅ vi endre reisevanene våre. Vi nordmenn flyr altfor mye.

Flyskam er et begrep som virkelig har inntatt Norge i løpet av dette året. Begrepet referer til en skam man kan føle på når man flyr, da utslippene til fly er helt ekstreme og påvirker jorda så utrolig negativt. Vår statsminister, Erna Solberg uttalte seg i sommer om at vi nordmenn ikke burde føle på flyskam, da Norge er et langstrakt land og en flyreise kan være helt nødvendig for å komme seg fra A til B. Jeg er uenig med henne, og mener at det er viktig at vi føler på flyskam, så vi endrer vanene våre.

Jeg er en 22 år gammel student, som studerer på NTNU i Trondheim, og må være så ærlig at jeg ved flere anledninger har valgt fly fremfor tog, når jeg skal hjem til Bærum. Og det på tross av at jeg føler på den berømte flyskammen.

Å reise fra Trondheim til Oslo med tog tar en del lengre tid enn det vil ta å fly. Men helt ærlig hadde jeg foretrukket toget. For tar du dagtoget kan du få inn mer enn 7 timer med effektiv lesing. På Trondheim S kunne jeg satt meg godt til rette med PCen og fått unnagjort masse. Men fordi valget falt på å fly måtte jeg først sitte 30 min på Værnesekspressen, så stå i kø til sikkerhetskontrollen i 20 min, hvor jeg måtte ta av meg sko og pakke ut det ene og det andre fra kofferten. I tillegg var jeg så heldig at sikkerhetskontrollen tok enda lengre tid, da PCen min ble tatt ut på tilfeldig kontroll og måtte sveipes med noe papir som igjen måtte analyseres av en maskin. Deretter tok det meg noen minutter å finne gaten, hvor jeg måtte vente i 40 minutter. Ja forresten, der var det mye folk så jeg måtte sitte på gulvet. Flyturen tok bare 50 minutter. Jeg måtte stå å vente på flytoget i 15 min da jeg akkurat mistet det jeg hadde håpet på å ta. Og etter 40 minutter på flytoget var jeg hjemme. I løpet av denne oppstykkete reisen fikk jeg ikke gjort noe produktivt.

Så hvis jeg føler på flyskam og i tillegg foretrekker tog fremfor fly, hvorfor valgte jeg jeg da å fly hjem? Og det er nettopp ved dette spørsmålet at ting skurrer, for det er riv ruskende galt at en som føler på flyskam og som selv ønsker å ta tog, ender opp med å fly.

Tingen er den, at for en student, spesielt en under 26 år, kan spare utrolig mye penger på å reise med fly. På Norwegian fikk jeg ungdomsbilletter som tur retur totalt ble 600kr, i tillegg kostet det meg 150 kr tur retur Værnes og 169 tur retur Gardermoen. Turen hjem kostet meg derfor totalt 919kr, mens tur retur på toget vill ha kostet meg 1538 + 120kr for tur- retur togstasjonen. Ønsker vi å bidra til en mer bærekraftig verden kan det ikke være slik at man må betale 739kr mer for å ta toget tur retur Trondheim-Oslo, enn det ville gjort å fly.

Det blir helt feil når ikke engang de som er opptatt av miljøet og som føler på flyskam ser på tog som et alternativ. For hvis de ikke tar tog, hvordan skal vi da få resten av befolkningen til å reise med tog?

Vi trenger å gjøre togreisene mer lukrative, og en måte å gjøre det på er å gjøre det billigere.

Videre lesning:

E24!s artikkel Flyskam redder ikke kloden. Men du kan gjøre noe med det ved å fly mindre

NRKs artikkel Rapport: Jordas ressurser er brukt opp