Kvinne stirrer i kameraet

Den nakne sannheten om klærne våre

25. januar 2020

Klær kan holde oss varme, og klær kan stenge varme ute. Vi bruker dem hver eneste dag, og kunne ikke levd uten. Vi har et faktisk behov for å konsumere en viss mengde klær, men spørsmålet er om vi egentlig trenger så mye som vi tror. Den nakne sannheten er at vi har alt for mye klær, 359 plagg i snitt, og bruker dem i snitt syv ganger.

Når vi legger til at det kreves enorme ressurser for å produsere alle disse klærne, og at klesindustrien faktisk står for større karbonutslipp enn luftfarts- og skipsnæringen til sammen, hadde det vært på sin plass å vise plaggene mer respekt og kjærlighet. Problemet er kanskje at plaggene som henger tett i tett på lange stativer i butikkene, ikke representerer den verdien som faktisk ligger i plagget. Gjennom ledd av produsenter og syersker, transportetapper og plastinnpakning, blir vi fremmedgjort fra produktet. Prisen oppgitt i kroner representerer ikke en brøkdel av det som ligger bak klærne vi kler oss med. Derfor er det viktig at vi setter oss inn i dette selv, og søker kunnskap om påvirkningen våre valg har.

Thred up, verdens største nettbutikk for brukte klær, har nylig lansert en fashion footprint calculator. Ved å svare på spørsmål om dine klesvaner, regner den på kort tid ut hvor «dirty your closet is». I følge en studie gjort i samarbeid med nettsiden, har den gjennomsnittlige konsument et karbonavtrykk på 735 kg når det kommer til klær. Med denne testen ønsker Thred up å belyse de store problemene knyttet til kleskonsumsjon og -produksjon. Og det er uten tvil på sin plass. Tør du å finne ut sannheten om klesskapet ditt, og kanskje være klar for å ta noen mer fornuftige valg i framtiden?

For vil kan ikke gå uten klær. Vi trenger ikke nødvendigvis å kjøpe alle klærne våre brukt, alle sammen. Det viktigste er, atter en gang, at vi gjør oss kjent med hva som ligger bak produktene vi kjøper. Selv om vi ikke har snakket med personen som har sydd sammen tøybitene til vakre plagg, er vi hverandre skyldige å tenke oss om to ganger før vi kjøper noe nytt. Trenger jeg virkelig enda en genser?