Illustrasjonsbilde av mann som sitter på en stein ved sjøen. Tatt av Keegan Houser fra Unsplash

Blir du med på en mindfullness challenge?

29. februar 2020

Det er ikke til å legge under stolen at livet i 2020 har ett høyt tempo, det er mange digitale duppediter som går av med vibrasjon og lyder, og man skal alltid være up to date. Vi er overalt hele tiden, men hvor bevisste er vi egentlig opp i det hele?

I følge mindful.org så er mindfulness den grunnleggende menneskelige evnen til å være helt tilstede. Å være klar over hvor vi er og hva vi gjør, og ikke for- reaktive eller overveldet av det som skjer rundt oss. Det gjelder å ha evnen til å være her og nå. Men den beste måten å forstå hva mindfullness virkelig er, er å faktisk praktisere det. Da det er vanskelig å forklare i sin helhet med kun ord.

Mindfullness er en evne alle mennesker allerede har i seg, det er ikke noe du må lære deg, men det du kanskje må lære deg er hvordan å få tilgang til denne evnen. Derav denne artikkelen.

Hvorfor være med på mindfullness challenge?

Som med alt nytt man skal starte på, må man stille seg selv spørsmålet «hvorfor akkurat dette?» Og dette kan være individuelt fra menneske til menneske. Jeg vil derfor råde deg å tenke over hvorfor akkurat du kanskje skal starte eller være med på denne mindfullness challengen.

For mitt eget vedkommende så valgte jeg å starte med mindfullness fordi jeg innså hvor ubevisst jeg var i min egen hverdag. Jeg vil være mer tilstede og ta mer ansvar over hvordan jeg møtte opp til de menneskene, jobb, verv. Og ikke minst, men aller viktigste av alt: hvordan jeg selv møtte opp for meg selv i livet. Så da jeg leste at det var noe som kunne øke akkurat dette med bevissthet så var jeg ikke vond å be om, og jeg begynte å lese meg opp på mindfullness og praktisere det daglig.

8 ting som er verdt å vite om mindfullness

Mindful.org beskriver disse 8 tingene det er verdt å vite om mindfullness:

1. Mindfulness er ikke noe som er uklart eller eksotisk. Det er kjent for oss fordi det er det vi allerede gjør, og hvordan vi allerede er. Den har mange former og går under mange navn.

2. Mindfulness er ikke en spesiell ting vi gjør. Vi har allerede kapasitet til å være tilstede, og det krever ikke at vi endrer hvem vi er. Men vi kan dyrke disse medfødte egenskapene med enkle fremgangsmåter som er vitenskapelig demonstrert til fordel for oss selv, våre kjære, våre venner og naboer, menneskene vi jobber med og institusjonene og organisasjonene vi tar del i.

3. Du trenger ikke å endre deg. Mindfulness gjenkjenner og dyrker det beste fra hvem vi er som mennesker. Intet mer eller mindre.

4. Mindfulness har potensialet til å bli et transformativt sosialt fenomen.

5. Her er grunnen:

Hvem som helst kan gjøre det. Mindfulness-praksisen dyrker universelle menneskelige egenskaper og krever ikke at noen endrer sin personlig tro for eksempel. Alle kan dra nytte av det, og det er enkelt å lære.

6. Det er en livsstil. Mindfulness er mer enn bare en praksis. Det bringer bevissthet og omsorg i alt vi gjør - og det kutter unødvendig stress. Selv litt, gjør livene våre bedre.

7. Det er evidensbasert. Vi trenger ikke å være oppmerksom på vår egen private tro. Både vitenskap og erfaringer viser mindfullness sine positive fordeler for vår helse, lykke, arbeid og forhold.

8. Det gnister innovasjon. Når vi håndterer verdens økende kompleksitet og usikkerhet, kan mindfulness føre oss til effektive, spenstige og rimelige svar på tilsynelatende uoversiktlige problemer.

3 tips for hvordan starte å praktisere mindfullnesss

Så var dette med å sette igang da. Og, nei, du trenger ikke å sitte i lotus og være Dalai Lama eller Ghandi og stå opp kl 05 for å begynne med mindfullness.

Her er mine 3 beste tips til å begynne:

1. Få inn vanen.

Personlig lagde jeg meg «check point» for når jeg skulle sjekke inn med bevisstheten min. Og da måtte det bli et naturlig punkt for meg, og ettersom jeg drikker en del vann i løpet av dagen så tenkte jeg at springen skulle være ett sånt punkt. Hver gang jeg hentet meg vann, stilte jeg meg spørsmål som: “Hvordan har du det akkurat nå? Hører du vannet treffe glasset? Hvordan er pusten akkurat nå?” Det kan virke banalt, men dette funket så bra for  meg at jeg nå nærmest gjør det uanstrengt og naturlig.

2. Benytt deg av en spilleliste.


Calm tilbyr 10 dagers mindfullness videoer på deres youtubekanal. Du kan finne spillelisten her. Calm er en app som gir ledet meditasjonsøkter, mindfullnessøkter og de har historiefortellinger.

3. Lytt.


Tren på å lytte, enten om du er i en samtale eller bare deltar med andre, eller sitter på kaffe og hører samtaler rundt deg.

Bruk tiden på å lytte, forsøk å ikke la tankene gå til hvordan du skal respondere, men lytt til hva som faktisk blir sagt.

Dette er en stor øvelse, men når du innser hvor mange ganger du har stoppet deg selv i å heller tenke på hvordan du skal svare enn faktisk lytte, det er da man innser at dette med bevissthet og mindfullness kanskje ikke er så dumt allikevel.

Lykke til! Du vil ikke angre, jeg lover deg!


© 2020, Flyt Frem