Barbie-dukke med langt blondt hår, Illustrasjonsbilde tatt av Sandra Gabriel fra Unsplash

Best på å få ungdom til å føle seg verst

13. februar 2020

Hvert år kårer Press – Redd Barna Ungdom, årets Gullbarbie. Prisen går til den reklame- eller medieaktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst. Dette er en pris man ikke ønsker å få.

Hele tiden, omtrent overalt, møter vi reklame. På bussen, sosiale medier, radio og i aviser. Mye av reklame som møter oss i hverdagen spiller på ensidige og uoppnåelige skjønnhetsidealer, unødvendig seksualisering og gamle kjønnsrollemønstre. Til sammen danner det budskapet: vi er feil, du er feil.

Blogg.no - Gratulerer!

De siste årene har de tradisjonelle mediene fått mindre og mindre plass i hverdagen til oss unge. Nå er det Instagram, Snapchat, nettaviser og ikke minst Blogg.no, som dominerer.

I 2019 vant Victoria's Secret Gullbarbie-prisen som Press-Redd Barna ungdom har gitt ut i 10 år nå. I dag er det Blogg.no som stikker av med seieren.

De vinner, mens vi unge taper.

Da nominasjonene ble sluppet tidligere i år var det spekulasjoner på hvorfor ikke Sophie Elise AS var blitt nominert, til tross for alle nominasjonene selskapet hadde fått. Da er det viktig å begynne å se på bloggene som et strukturelt problem og ikke bare den enkeltes blogg.

Vi vet at unge i dag møter et enormt press. At unge har en følelse av å ikke strekke til og en følelse av å ikke være god nok. Vi ser også at kravene de må forholde seg til, er kravet om et perfekt utseende. Samtidig vet vi at psykiske helseplager blant unge øker i rekordfart og at kroppspress og psykisk helse går hånd i hånd.

Da hjelper det lite å lese om favorittbloggeren som du ser opp til, har tatt brazilian buttlift, er storfornøyd og deler ut en rabattkode. Slik at du kan bli akkurat like fin og fornøyd som bloggeren.

Blogg er en plattform hvor unge blir dobbelt utnyttet. Først ved at unge bloggere blir brukt som reklameplakater for blant annet kosmetiske inngrep, som noe barna deretter får slengt i fleisen.

Nye retningslinjer

Jeg skjønner at det er opp til hver enkelt å følge bloggere, men når bloggtoppen verken gjenspeiler mangfoldet i samfunnet eller tar på seg ansvaret de har, trenger Blogg.no nye retningslinjer. Alt annet ville vært ansvarsfraskrivelse fra plattformen. Og ikke nok med det, men vi unge har faktisk rett på det.

I følge FNs barnekonvensjon har vi rett til en god levestandard og optimal utvikling. Artikkel 17 i barnekonvensjonen fastslår at staten skal sikre barn tilgang til informasjon og oppmuntre massemedia til å spre informasjon som skaper forståelse, kunnskap, sosiale ferdigheter og velvære. Staten skal beskytte barna mot skadelig informasjon.

Vi må anerkjenne at blogg er blitt til en business. En business man tjener millioner på. Dessverre tjenes mange av disse millionene i dag, på bekostning av unges usikkerhet og dårlig psykisk helse. Det handler ikke om at bloggere ikke skal få lov til å skrive om det de vil, men det handler om at de ikke skal få skrive om noe de vet skader barn og unge.

Blogg.no vinner i dag. Dessverre på bekostningen av oss unge.

Ungdommene krever endring

Men vi unge gir oss ikke så lett skal du se. 20 000 ungdommer har nettopp talt og vi krever endring. Årets Gullbarbie er en tydelig beskjed til plattformen. Nå som blogg- og influensermarkedet har vokst enormt de siste årene er det på tide at de tar det ansvaret de har på alvor. Det håper jeg de gjør, for de er tross alt blitt best på å få ungdom til å føle seg verst.