Fugleperspektivbilde av Aya Napa stranda

Aya, Aya, Aya "fucking" Napa

11. september 2019

Gratulerer, om du kjenner igjen denne chanttingen har du vært på Kypros. Eller mer bestemt Aya Napa på Kypros. Hva i alle verden er dette for et sted? Om du ikke kjenner deg igjen: gratulerer, godt jobbet.

Gresk mytologi

Kypros er en vakker øy, hvor mange av de greske mytene oppstod, og hvor man finner bl.a. Afrodites fødested, den blå lagunen og Adonis bad. Kjente plasser for de som er oppdatert på gresk mytologi. Dessverre er Kypros blant nordmenn, spesielt de unge, mest kjent for å være et varmt partysted, hvor alkoholen flyter og det er få regler. At jeg som 26 åring havnet i Aya Napa er ikke noe jeg unner andre. Jeg følte meg gammel, og så turist som jeg aldri har følt meg før. Aya Napa, strandbyen og partyplassen er en stor turistfelle, og som en egen liten by på Kypros som etter min mening ikke representerer hva resten av Kypros kan tilby.

Hvor er de lokale?

Etter min observasjon er det omtrent ingen lokale kypriotene som faktisk bor i Aya Napa. Til dette er leieprisene og støynivået for høyt. Dermed blir man ravende rundt med turister, og de fleste kommer fra Skandinavia, England og Tyskland. I tillegg til de mange russerne som har havnet der.  På Airbnb som jeg og venninnen mine bodde på var det masse svenske og norske bøker i det lille minibiblioteket ved resepsjonen. Jeg stjal med meg en svensk bok. Uansett, i Aya Napa så er det festing som gjelder, og for dette finnes det et helt nabolag med klubber. Jeg mener ikke en gate med noen klubber, jeg mener faktisk et helt nabolag med klubber så langt øyet kan se. Og du trenger ikke kart, det er bare å følge lyden.

Samme musikk, samme folk

Det rare var at alle klubbene spilte omtrent den samme musikken. Med de samme folkene i. Unge, fulle, og lettkledde med en drink i hånden. De fleste av klubbene hadde noen aggressive promotører som stod i gaten og prøvde å dra akkurat deg inn i deres klubb, som naturlig var den beste, med gode tilbud, kanskje noen gratise shots.

Kulturell appropriasjon

Jeg følte meg som i en annen verden, da denne plassen overhodet ikke var forbundet med selve øyen Kypros. Hele stedet var for og av turister. Dette var stedet hvor man kunne få braids, eller cornrows som noen kaller det, laget av damer fra Kamerun som bor på Kypros som arbeidsimmigranter. Du vet den hårfrisyren alle de unge jentene kommer hjem med; flettet hår helt inntil hodebunnen som de har fått gjort i «Syden». Om dette var kulturell appropriasjon eller kopiering var det ingen som tenkte over.

Jeg må innrømme, disse flettene var utrolig deilig å ha i, da det tok håret vekk fra øynene, men hvorfor i alle verden skal jeg gjøre det? Hadde jeg vært i USA og gjort det ville det blitt ramaskrik, og sinte blikk fra mørkhudede menn og kvinner. Som sosialantropolog følte jeg meg ikke så høy i hatten, men samtidig var dette noe jeg måtte prøve, og skape en refleksjon rundt. Ingen reagerte, det eneste jeg fikk av kommentarer var at det var stilig, men ingen reflekterte over det. Det skremte meg litt.

Lille Europa

Gratulerer til deg som nå har bestemt seg for å kanskje ikke dra til Aya Napa allikevel, og takk til deg som kanskje reflekterte litt mer over ditt besøk i den lille strandbyen. Kypros har mer å tilby, og skal man kun besøke Aya Napa kan du likså godt dra til Barcelona eller London. Du finner den samme musikken og folkene der.

Hilsen Maria, gamlisen på 26, snart 27.