Mange mennesker som flagger med Pride-flagg

Årets Pride kampanje Europe4All setter søkelyset på innskrenking av Lhbt-rettigheter

9. juni 2021

De siste årene har oppslutningen om autoritære ledere og såkalte «tradisjonelle» verdier økt verden over. Lhbt-rettigheter er under press, og den påståtte trusselen fra «lhbt-ideologi» brukes av populister for å innskrenke grunnleggende menneskerettigheter.

Vi ser denne utviklingen i mange land, men vi har pekt oss ut Polen, Russland og Tyrkia. Disse landene er veldig spredt, geografisk, historisk og kulturelt. Men retorikken, der lhbt-rettigheter settes opp som et fiendebilde for å skape et “oss” mot “dem”, er lik. De deler også på plass blant de dårligste på internasjonale rangeringer over lhbt-rettigheter.

Skremmebildet av “lhbt-ideologi”, der hensyn til individers liv forsvinner brukes også for å rettferdiggjøre generelle angrep på ytrings- og forsamlingsfriheten, tilgang til abort, og beskyttelse mot partnervold.

I FRI har vi, i samarbeid med Oslo Pride, Amnesty og Helsingforskomitteen, planlagt en Pride-kampanje for å sette fokus på utviklingen i disse landene, og legge press på myndighetene.

Vi har gode venner og støttespillere, samarbeid og søskenorganisasjoner, og kontakter lokalt. De jobber utrettelig for å sikre menneskerettighetene i klimaer der Prides og lgbt-informasjon er forbudt eller angripes, og der styresmaktene fordømmer skeives eksistens. “La oss beskytte oss mot denne lhbt-ideologien og slutte å høre på denne idiotien om rettigheter og likeverd. La oss avslutte denne diskusjonen, disse folkene er ikke likeverdige normale folk” har utdanningsminister Przemysław Czarnek i Polen uttalt.

Aktivister straffeforfølgesabsurde vis. Vi håper å vise styresmakter at de ses. Og vi håper vise våre venner at vi er på deres side.

Europa skal være et sted der alle kan leve som seg selv og elske den de elsker. Derfor sier vi Europe4All!

Sjekk ut kalenderen for årets Pride her.