To jenter som tar en selfie. Illustrasjonsbilde av Ben Weber fra Unsplash

Appene som gir deg dårlig selvbilde

19. februar 2020

Skjønnhets- og retusjeringsapper gjør det vanskeligere å skille mellom virkelighet og fantasi. Ny forskning viser at appene til og med kan ødelegge selvbildet vårt.

Fotomanipulering har eksistert i lang tid, og det har vært mulig å retusjere bilder siden midten av 1800-tallet. Men i nyere tid og i takt med utviklingen av smarttelefoner og teknologi, har retusjeringssapper blitt mer og mer populært. Nå kan alle manipulere utseende sitt til det ugjenkjennelige med bare noen få tastetrykk.

Retusjeringsappen FaceTune ble tidligere i år nominert til årets Gullbarbie, prisen som går til den reklame- eller medieaktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst. Med FaceTune kan du enkelt retusjere eget utseende. Smalere midje, større pupper, glattere hud og hvitere tenner er noen av de få tingene du kan gjøre i appen. Apper som dette er vanligvis rettet mot unge og er svært problematisk fordi det kan skape et urealistisk kroppsideal og dårlig selvbilde.

Snow - den nye FaceTune?

Videomanipulering, som tidligere bare var tilgjengelig for filmstudioer i Hollywood, har nå blitt allemannseie. Med den sørkoreanske appen Snow, kan du ikke bare retusjere utseende ditt på bilder, men også i videoer.

Jeg måtte laste ned appene fordi jeg var nysgjerrig på om dette virkelig stemte.

Med et par tastetrykk fikk jeg finere hud, smalere ansikt og nese, større lepper og øyne, lengre vipper, samt et mer våkent blikk. Det var skummelt å se hvor realistisk mitt “nye utseende” så ut. Det var fortsatt meg, men bare mye penere.

Da jeg skrudde av effektene, så ansiktet mitt betydelig annerledes ut. Ujevn hud, kviser, større nese og et bredere ansikt. All den virtuelle sminken og de “kosmetiske inngrepene” hadde forduftet.

"Ser jeg virkelig sånn ut i det virkelige liv?" var tanken da jeg fjernet alle effektene.

Men det er jo faktisk sånn jeg ser ut, uten all retusjeringen. Jeg slettet appen med en gang. Dette skal ikke være grunnen til at jeg får dårlig selvtillit, tenkte jeg.

Skyggesiden

Det finnes utallige andre skjønnhets- og retusjeringsapper som brukes av millioner av mennesker verden over. Fra Facetune til Snow, til og med Instagram og Snapchat har såkalte skjønnhetsfiltre.

Jeg tror at slike apper som er rettet mot barn og unge, kan få negativ innvirkning på selvtilliten deres.

Appene forteller dem at de ikke ser bra nok ut som de er, og at de må passe inn i et ensidig og urealistisk skjønnhetsideal. Det bekymrer meg.

I en studie fra USA undersøkte forskere sammenhengen med retusjerte bilder og selvbilde, blant tenåringsjenter. Rapporten fant ut at de som manipulerte bildene sine var mer bekymret for kroppen og vekten sin.

Man ser også en stadig økning av pasienter som vil legge seg under kniven for å se ut som sin digitale perfeksjon. Dette er en alarmerende trend fordi de retusjerte bildene eller videoene ofte viser et uoppnåelig ideal og gjør det vanskelig for personene å skille mellom virkelighet og fantasi.

Det som gjør disse appene farligere enn det du ser på filmer, TV og magasiner er at appene viser et digitalt perfeksjonert bilde av deg, og ikke en fjern modell eller kjendis. Disse bildene er også noen få klikk unna, på en enhet som du har med deg overalt.

Mitt råd til deg er: vær skeptisk og ikke tro på alt du ser på Instagram eller andre sosiale medier. Avfølg de kontoene som gir deg dårlig selvbilde! Og sist, men ikke minst, vær deg selv og slutt å sammenlign deg selv med andre!
© 2020, Flyt Frem