Foto av brennende Amazonas regnskog

Amazonas; fake news?

1. september 2019

Det som begynte med et skrik på sosiale medier om en brennende Amazonas, har nå blitt en stor mediesak. Spørsmålene folk stiller er; hvorfor det ikke fikk mer oppmerksomhet fra starten? Har presidenten i Brasil har direkte skyld i brannen? Er landbruksindustrien (kjøtt, korn og soya) grunnen til at det påsettes? Og hvorfor har ikke flere store aktører hjulpet til, slik som når Notre Dame stod i brann?

Det siste ulike medier, og flere privatpersoner har begynt å henge seg opp i er; illustrasjons bruk. Noe av det som kommer opp er hvorvidt kjendiser har brukt bilder fra feil årstall. Andre ting er at brannene vi ser nå i august, ikke er i nærheten av det det har vært tidligere. Og, noen går så langt som å påstå at hele hysteriet rundt Amazonas er medieskapt.

Ingen tvil om at Amazonas står i brann

Jeg kommenterer på sistnevnte fordi det er en ekstremt farlig å skulle begynne å dreie oppmerksomheten fra det som faktisk skjer, over til feil bruk av illustrasjonsbilder. Det at Amazonas står i brann er ingen i tvil om. Det at mennesker og dyr lider av konsekvensene til den menneskeskapte brannen, er det ingen tvil om. Det at Amazonas står i fare for å bli en savanne, og jorden står i fare for å miste dyre og plantearter som økosystemet har vært avhengig av, er det ingen tvil om. At urbefolkningen i Amazonas blir drept når de beskytter hjemmet sitt, dør i brannene og mister alt de har, er det heller ikke noe tvil om.

Mange slutter å bry seg  om brannen på grunn av fokuset på bruk av illustrasjonsbilder

Så jeg undrer meg, hvorfor fokuserer vi på at ett eller annet illustrasjonsbilde ikke tidskorrekt? Bildene av en Amazonas i brann er ekte, om de er tatt i 2019, 2016 eller 1989, er vel ikke avgjørende for saken? Det som blir utfallet av å lage en ”fake news” oppstandelse er at flere slutter å bry seg. Mange begynner å tenke: ”ååh, har det vært verre før? Ja, men da ordner det vel seg nå og”  eller: ”Er det falske bilder? Flott. Da skal jeg iallefall ikke dele eller støtte ulike fond”.

Jeg sier ikke at vi ikke skal være kildekritiske, men i en tid hvor det er krise, fordi dette er krise! Kan vi da ikke gjennomgå kildene til alle bilder som deles på IG-story? Poenget er det samme: Amazonas brenner fordi mennesker er blitt så grådige at vi har latt våre behov for billig kjøtt, palmeolje, soya, korn, papir og tømmer bli viktigere enn 20% av verdens lunger. Viktigere enn menneskene som bor der. Viktigere enn dyrene. Det er realiteten, ferdig snakket. Selv om du og jeg ikke er for at Amazonas brenner, må vi innse at vi har et ansvar og en enorm påvirkningskraft i form av det vi kjøper. Demand and supply, it's as easy as that.

Amazonas brenner - og du og jeg kan gjøre noe

Hvis du fortsatt lurer på om det reelt, eller frykter korrupte regnskogsfond- så anbefaler jeg deg å søke utenfor din sosialemedier ramme, og vestlige tabloide kilder. Søk opp lokale urbefolknings fond i nærområdet. Se hvordan du kan hjelpe på et lokalt nivå. Selv er jeg opprinnelig fra Bolivia, og får dermed first-hand-information på hva som skjer, og hvordan mine nærmeste har det. Den realiteten, er det jeg velger å bruke energien min på- ikke illustrasjonsbruk. Jeg tar et aktivt valg om å spre informasjon, støtte der jeg kan, og fortsette min bærekraftige livsstil, så best jeg kan. Fordi jeg utgjør en stor forskjell, og det gjør du og.

Tips for action step:

Amazone Frontlines hvor 100% av alt går til å støtte arbeidet som gjøres for å beskytte regnskogen, av urbefolkningen- for urbefolkningen.