Jente som koser seg på høyden

8 måter du kan “gi litt mer faen” på!

2. mars 2018

Generasjon prestasjon. Vi kan alltid gjøre mer. Vi kan alltid være flinkere. Vi kan alltid være en bedre venn. Ikke bare skal generasjon prestasjon være bra, vi skal være best. Vi kan alltid være en bedre student, arbeidstaker, kjæreste, datter og listen fortsetter

Men nei, nok er nok. Vi skal ikke være perfekte, vi skal “gi litt mer faen” som professor og lege Per Fugelli brukte å si. Livet handler om mer enn studier, jobb og prestasjon. Livet handler også om det hverdagslige, latteren med venner, fjellturen eller rusleturen gatelangs.

Uten at det instantly grammes med mobilen og lastes opp på nett.

Arbeiderparti politiker Khamshajiny Gunaratnam, også kjent som Kamzy, har i det siste åpnet seg opp om hvordan presset på flere arenaer til slutt gjorde at kroppen sa ifra. “Jeg har innsett at jeg ikke kan være et menneske som gjør alle til lags” sier den 29 år gamle varaordføreren i Oslo intervju med VG.

“Av og til må man stoppe opp og tenke: Hva er det som gjør meg glad? Også må vi bli flinkere til å fortelle andre at de er bra nok!”

Alt er jo så “gøy”, alt er viktig, alt må gjøres. Alle rundt deg skal pleases. Ja, det er kanskje gøy, frem til prestasjon blir til depresjon som Håkon Avset skriver i NRK Ytring.

Illustrasjonbilde fra kerriann.org

Foto: kerriann.org

Her er noen tips for hvordan du kan gi litt mer faen basert på psykologisk.no, samtaler, egne erfaringer og observasjoner :

Hadde du det gøy i dag?
Spør deg selv dette spørsmålet istedenfor “hva oppnådde jeg i dag?”

Gjør mer av det som gir energi, mindre av det som tar energi
Finn ut hva det er som gir deg energi i hverdagen. Gjør mer av dette.
Finn ut hva det er som tar energi. Gjør mindre av dette.

Sett pris på det du får til. Stopp opp og reflekter over det du har fått til. Ta deg tid til å glede deg over det du har gjort, ikke bare hopp videre til neste oppgave med en gang. Finn tid i løpet av dagen eller uken til å sette deg ned å reflektere over positive ting som har skjedd. Skriv de gjerne ned, så kan du se tilbake på de en annen dag.

Feir dine failures.
Det er av våre feil vi kanskje lærer aller mest.

Gjør prioriteringer. Hva er viktig for deg? Jeg husker da jeg tok Bachelorsgrad tok jeg en aktiv prioritering: dersom jeg skulle være engasjert i organisasjonsarbeid måtte jeg også være fornøyd med å ikke ha de beste karakterene i alle fag. I tillegg gjorde jeg det klart for meg selv at i noen fag var ikke toppkarakterer realistisk, og heller ikke noe jeg burde prioritere.

Sett grenser. Du er viktig og det er ok å si nei.
Lær deg å sett grenser for deg selv. Og gi deg en klapp på skulderen når du har satt grensene, og klarer å holde på den.

Ta deg en pause. Gi deg selv et pusterom til å bare være, ikke prestere. Sett av tid til deg selv hvor du gjør noe positivt for deg selv.

Reduser forventinger og krav til antall og tall. Karaktersnitt, antall kilometer sprunget, antall likes på Facebook.But really, who cares hvor mange likes du fikk på den Instagram posten egentlig?

Si noe fint til deg selv hver dag.
Hver morgen når du står opp, eller før du legger deg på kvelden se deg selv i speilet å si tre positive ting om deg selv.

“Press pause, du er god nok” som kampanjen til Røde Kors Ungdom klang for noen år tilbake. Kanskje det er på tide å ta den frem igjen i våre egne liv?