Illustrasjonsbilde av demonstranter imot atomvåpen tatt av Maria Oswalt fra Unsplash

75 år siden bombingen av Hiroshima: På tide å forby atomvåpen

6. august 2020

Den 6 august, markerer vi 75 år siden bombingen av Hiroshima. Denne dagen i 1945 endret verden seg for alltid. Dette var begynnelsen på atomalderen og fortsatt har vi atomvåpen.

Det mektigste våpenet som noen gang har blitt brukt i menneskets historie ble detonert over Hiroshima 75 år siden.

Tre dager senere fulgte et angrep på Nagasaki. Hiroshima hadde en befolkning på rundt 350 000 mennesker og etter angrepet hadde rundt 140 000 mennesker omkommet av skadene.Disse bombene har fortsatt virkninger i dag og fortsetter å påvirke generasjonene etter 1945.

“Hver person som døde hadde et navn. Hver person ble elsket av noen” Sa overlevende Setsuko Thurlow til FN. Når vi nå minnes hva som skjedde 75 år siden i Hiroshima og Nagasaki, må vi huske at dette kan skje igjen.

Atomvåpen eksisterer fortsatt selv etter atombombing mot Hiroshima og Nagasaki. I dag forteller overlevende historier om grusomhetene som tok sted, for å bidra til at det aldri skal skje igjen.

Siden andre verdenskrig har ingen land angrepet et annet med et atomvåpen. Men flere land har utviklet atomvåpen. Tusenvis av atomvåpen sitter nå klare rundt om i verden til å bli detonert i en usikker tid. Atomtrusselen er nå større enn på lenge. Er dette en verden vi vil leve i? Er det ikke på tide at vi fjerner atomvåpen?

I dag står vi sammen med de som overlevde bombingen av Hiroshima og Nagasaki. Vi står sammen verden over i deres kamp for at dette aldri skal skje igjen. I dag er det markeringer over hele landet som viser vår støtte.

Det er på tide å forby atomvåpen og si Aldri mer Hiroshima og Nagasaki.