Illustrasjonsbilde av en innpakket gave med kongler tatt av Emma Matthews Digital Content Production fra Unsplash

6 tips til miljøvennlig gaveinnpakning i julestria

16. desember 2019

I julen bruker nordmenn 60 millioner meter med gavepapir. Skal du pakke julegaver, samtidig som du tenker på miljøet? Da er finnes det heldigvis flere tips til hva du kan gjøre uten at det blir kjedelig.

Papiret som pakker inn gaver holder nysgjerrigperer spent helt frem til jul. Papiret rundt gaven gjør det ekstra koselig å ha gavene ligge rundt juletreet. 

6 tips for miljø-vennlig gaveinnpakning

Her er tips inspirert av @Lykkeligopplyst som sikrer at gavemottakeren kan forbli nysgjerrig, spent og at hjemmet blir ekstra koselig med pakken som ligger under treet - samtidig som at miljøet blir ivaretatt.

1. Bruk gamle aviser og magasiner som miljøvennlig gavepapir.

Bla gjennom noen gamle aviser og magasiner du har liggende. Riv ut sider du synes er fine, kanskje med fine farger eller bare tekst. Pakk inn gavene i de fine sidene. Gavene får da en kul og retro stil og du har bidratt til en grønnere jul.

2. Bruk boksene gaven allerede kommer i. 

Hvis gaven du har kjøpt kommer i fine bokser, ikke pakk den inn. Legg bånd eller fint papir (feks fra en avis eller magasin) over merket slik at gavemottakeren ikke skjønner hva som er inni esken. Det er jo ekstra gøy at det er spennende med gaver.

3. Bruk papirposer og bokser du har fra før for større gaver.

Pynt og dekorer papirposer og bokser for større gaver med rester av bånd, stoff og artig papir som du har liggende. Du kan også spør om å få boksen tilbake for gaver, eller oppfordre personen som fikk gaven om å bruke boksen til å gi gaver til noen andre. Da blir det litt sånn pay-miljøvennlig-gaveinnpakking-forward.

4. Bruk stoffrester til å pakke inn gaver.

Finn frem stoffrester fra noe du har sydd, eller kanskje noen plagg du har endret på i løpet av året.

5. Bruk gavepapir fra i fjor.

Finn frem gavepapir fra gaver, eller rester av gavepapir for å pakke inn gaver. Klipp bort revnede kanter og selv om papiret er krøllete så kan det bli veldig fint.

6. Spar på gavepapiret du får i år for neste gang du skal pakke inn gaver.

Pay-miljøvennlig-gaveinnpakking-forward:

I år når du pakker gaver så kan du oppfordre andre å ta vare på gavepapiret de får gaven du gir de. Skriv på gavepapiret: Spar på meg og bruk meg igjen til å pakke inn en annen gave som gleder noen andre og miljøet.