Photo by Suad Kamardeen on Unsplash

5 bøker som hjelper deg å forstå klimaendringene

7. september 2020

Har du bestemt deg for at det nå er på tide å lese en bok eller to om klimaendringene? Vi er her for å hjelpe deg med å finne den rette. Vi håper en eller flere av de utvalgte bøkene nedenfor vil motivere deg til å gjøre en forskjell i verden vi lever i.

1.What We Know About Climate Change av Kerry Emanuel

Kerry Emanuel skrev boken med ønsket om å kunne tilby ammunisjon til de som prøver å overbevise familiemedlemmer eller venner som er skeptiske til klimaendringene.

"Unge voksne som bestrider dette problemet med sine egne foreldre eller en onkel eller noen andre har med denne boken løsningen, de kan gi boka til dem og si:" Vil du i det minste lese dette?" - Emanuel

2.Windfall av McKenzie Funk

I denne boken har McKenzie Funk gjort et dypdykk i industrier og nasjoner som gjør det motsatte av å bekjempe global oppvarming, de profiterer på det. Selskapene Shell og Chevron er nonen av de som blir tatt under lupen og vi får en innsikt i hvordan de invisterer milliarder i oljefelter i Arktis, hvor på grunn av tilbaketrekkingen av is ha skapt mer utnyttbart land. Kina, Wall Street og den private security industrien blir også brukt som klare eksempler for fraskriving av ansvar i verdens klimakrise.

Dette er en bok som gir en bedre innsikt i hvordan enkelte aktører utnytter situasjonen vi befinner oss i - informasjonen du vil tilegne deg vil uten tvil vekke aktivisten i deg som vil stå opp mot aktivitetene som dessverre ikke kommer ofte nok frem i nyhetsbildet.

3.Merchants of Doubt av Naomi Oreskes og Erik Conway


To vitenskapshistorikere, Naomi Oreskes og Erik Conway, tar i denne boken et skritt tilbake for å prøve å forstå hvordan vitenskap blir brukt i debatten rundt klimaendringene. De begynner med å se på hvordan tobakksindustrien fikk forskere til å tilbakevise studier som koblet røyking og lungekreft for så å se på hvordan høyreorienterte tankesmier har jobbet for å undergrave de vitenskapelige funn om surt nedbør og ozonlaget.

I boken lærer vi om hvordan lite kjente, men godt finansierte grupper som Heartland Institute og Competitive Enterprise Institute, har klart å så tvil på vegne av bransjer som ikke har interesse av å minimere global oppvarming.

4.Our House Is on Fire: Greta Thunberg's Call to Save the Planet av Jeanette Winter - en barnebok om klima

Med kunstverk og godt språk, bruker denne bildeboken, rettet mot barn i alderen 3 til 8 år, den inspirerende livshistorien til klimaaktivisten Greta Thunberg for å hjelpe barna til å forstå klimaendringene - og for å gi dem en følelse av hva de kan gjøre selv.

Ved å følge Thunbergs historie - om en jente som på 15 bestemte seg for at hun ikke ville være selvtilfreds med krisene hun stadig hørte om - kan unge mennesker se hvor mye forskjell et individ kan utgjør når de bestemmer seg for å bruke stemmen sin.

5.The Story of More av Hope Jahren

Hope Jahren, forfatteren av den anerkjente memoaret "Lab Girl", retter oppmerksomheten mot klimaendringene og spesielt ansvaret hver av oss har for å minimere konsekvensene. Hope bruker sitt egne personlige liv for å se nærmere på problemstillingen. Hennes ungdom i Midtvesten i USA og helt frem til hennes beslutning om å flytte til Oslo i 2016.

Hun ser på hvordan beslutningene våre om hva vi spiser påvirker planeten i sin helhet. Det som bekymrer henne er skillet mellom de som spiser og kaster bort mer, og de som lever på mye mindre. Ved å se på de globale forskjellene kommer hun til sterke konklusjoner om hvem som er årsaken til problemet og hva som kan være en løsning.