Illustrasjonsbilde av et fint dekt middagsbord med stearinlys for mange personer tatt av Nadia Valko fra Unsplash

5 tips til å starte samtaler i høytids-sesongen

24. desember 2019

Høytids-sesongen er også sesongen for å starte og holde gående samtaler med nye personer, familie og venner du kjenner godt og andre du kanskje ikke har sett på lenge. Her er noen tips for å starte samtaler og unngå pinlige stillheter i sosiale sammenhenger denne høytiden.

En liten huskeregel er at de fleste liker å snakke om seg selv, så ikke vær redd for å spør spørsmål. Vis også genuin interesse for personen du snakker med.

1. Start med et åpent spørsmål

“Fortell meg om deg selv” er den eneste isbryteren du noen gang kommer til å trenge, ifølge NPR radio hosten Terry Gross. Ved å stille et åpent spørsmål unngår du å trakke i en salat. Spør heller om hvordan høsten har vært enn hvordan det går med jobb/studier, for da kan personen selv velge hva hen ønsker å trekke frem.

2. Vis at du bryr deg: Vær genuint nysgjerrig og still oppfølgingsspørsmål

Når noen forteller om noe eller deler noe, lytt godt og følg opp med spørsmål. Vær nysgjerring og spør; “hvordan var det?”, “hva var spesielt med det?”. Vis med kroppsspråket ditt at du oppriktig lytter og bryr deg om det personen forteller.  Det er jo mye artigere å snakke med noen som aktivt viser at de ønsker å høre på det du snakker om.

3. Takknemlighet - start en samtale om hverdagsgleder

Høytiden kan være en tid for refleksjon, så hvorfor ikke starte en samtale om noe du og de andre er takknemlige for i året som har gått? 

Det kan være stort eller smått. Det er en måte å snakke om noe positivt. Følg gjerne opp med oppfølgingsspørsmål om hvorfor personen er takknemlig for det hen har delt. 

4. Triks for å komme seg helskinnet gjennom betente tematikker

Om et vanskelig tema blir brakt opp som du ikke ønsker å snakke om, så kan du for eksempel svare høflig “det er et veldig komplekst tema” eller, “jeg hører hva du sier, jeg ser det ikke på samme måte”, “dette er et sånt tema som kan ta flere timer å snakke om”, eller “vi er nok uenige om dette, men jeg er veldig interessert i å høre mer om noe personen interesserer seg for (feks hobbien din, jobben/studiet ditt, fotball-laget du elsker etc) anbefaler Jen Margolis på Thrive Global.

5. Fortell og del historier som har skjedd

Fortell om noe morsomt eller interessant du selv eller noen du kjenner har opplevd. Du kan gjerne tenke ut noen fortellinger på forhånd slik at du har noe i baklommen som du lett kan bringe opp når du ønsker det. Du kan selvsagt også fortelle historier fra noe du har lest eller hørt. “Det viktigste er at historiene er sanne og hjertefølt” skriver Sarah Van Gelder i YES Magazine.

La høytiden være tiden for å bygge mer forståelse for medmennesker rundt deg, og det kan starte med gode samtaler.