Ung kvinne i skogen med en liten lue

5 musts for å styrke helsen din på høsten

25. september 2019

Hvordan bevare helsen så godt du kan gjennom høsten? Overgangen fra sommer til høst er ofte knyttet til en del forkjølelser og redusert immunforsvar for enkelte av oss.

Jeg har gått fra å være en av de som ALLTID blir syk til å være en forebygger av sykdom og mestre dette så godt jeg kan. Jeg kan tross alt ikke kontrollere om jeg blir syk eller ikke, men jeg kan gjøre mitt ytterste for å forebygge det.

Her er mine 5 musts for å bevare helsen så godt du kan under høsten;

Gurkemeie er ikke bare gul, den er gull!

Gurkemeie er noe som jeg er vokst opp med. Dette gule krydderet ble brukt hjemme i ulike gryte oppskrifter eller i risen for å gi den gulfarge. Lite visste jeg da at denne urten gjorde mer enn å bare gi farge til risen og maten min. Gurkemeie er en kraftig antioksidant som virker anti-inflammatorisk i kroppen. En sunn kropp er en kropp med minst mulig inflammasjon. Derfor er inntak av gurkemeie noe jeg sterkt anbefaler hele året rundt, spesielt på høsten fordi  vi ofte øker stressnivået med å komme tilbake til jobb/skole, og gurkemeie er med på å stabilisere stresset i kroppen. Ettersom Gurkemeie er en antioksidant så vil den også styrke immunforsvaret ditt. Gurkemeie er ikke bare gul, den er GULL!

D vitamin

I sommertider får vi naturlig D vitamin fra solen, men hva gjør vi når mørket begynner å komme tidligere på dagen og vi får mindre sol? Ja da tyr vi til D vitamin. Vitamin D er ikke bare viktig for kalsiumets skyld, det er også viktig regulatør av humøret ditt  og for hjernens prestasjon. Så kom deg ut daglig og absorber den solen som du kan, og samtidig supplere med vitamin D. Gjør vintertiden deg ekstra nedstemt, så kan jeg ikke adresse nok viktigheten av å innta vitamin D. Det har iallefall endret helt min opplevelse av vinter og mørketid.

Ingefær

Som  Gurkemeie er ingefær anti-inflammatorisk for kroppen, den styrker også immunforsvaret ditt. Her vil jeg anbefale å kjøpe eller lage ingefær shots. Matprat gir deg en oppskrift som du kan prøve ut hjemme om du vil. Personlig tar en ingefærshot daglig. På kveldstid liker jeg å blande sammen enten ingefær med gurkemeie i varmt vann og drikke dette sammen. 

Lag deg selv en deilig «gurkemeie/ingefær latte» som du kan nyte i høstkulden

  • arm opp kokosmelk (eller den melketypen du liker selv, jeg anbefaler å holde deg til plantebasert melk da vanlig melk har en tendens til å øke inflammasjon i kroppen din)
  • Putt oppi ønsket mengde ingefær
  • Putt oppi ønsket mengde gurkemeie
  • En liten knippe svart pepper -kroppen trenger pepper for å absorberer gurkemeien og dens næringsstoffer.
  • En teskje honning.

Nyt!

Vitamin C

Dette er en innlysende sak, men verdt å repetere: vitamin C er naturlig antioksidant. Den vil styrke immunforsvaret ditt. Og jeg vet ikke med deg men å spise appelsiner og  mandariner gjør meg lykkelig. Jeg vet ikke hvorfor men det er liksom gulfargen, det søte, lukten av noe friskt – det gjør meg rett og slett glad! Og hvorfor ikke gi seg selv litt lykke boost mens man inntar litt vitaminer. Gjerne også ta vitamin C piller for å sørge for at du får nok av dette i deg.

Vitamin B

Dette er kanskje ikke kjent for alle, men vitamin B og da spesielt B12 er en vitamin som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Mørketiden kan jo naturlig gjør oss mer trøtte n og du kan forebygge graden av den om du tar litt ekstra B vitaminer. Dette har  vært en av de viktigste kosttilskuddene jeg har tatt under høsten da jeg som nevnt har en tendens til å falle i en mørke/vinterdepresjon.

Jeg håper du finner mine helsetips nyttige og at du skaper deg selv en så sunn høst som mulig.