Jente som ser langt

3 måter å redde verden på, litt og hele tiden

16. september 2018

Ønsker du å hjelpe til med å redusere klimaendringene, men er usikker på hvor du skal starte? Med noen enkle grep kan du bidra med betydningsfulle handlinger i hverdagen.

Global oppvarming utgjør det som kanskje er den største problemstilling vi mennesker står overfor i dag. En stigende global temperatur fører med seg en rekke alvorlige konsekvenser, og et av FN sine bærekraftsmål går ut på å ”handle umiddelbart for å bekjempe klimaendringene og konsekvensene av dem.”

Når vi som enkeltpersoner ønsker å gjøre en forskjell gjennom handling, kan det dog være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Ikke minst oppfattes handlingene vi foretar oss og valgene vi gjør, gjerne som små og ubetydelige i den store sammenhengen. Men! Det er på ingen måte dermed sagt at de er bortkastede; de er essensielle.

Mange små og store tiltak, vil sammenlagt kunne få en helt avgjørende påvirkningskraft – det sier seg jo nesten selv, men allikevel er det et faktum vi har en tendens til å glemme.

En økt bevissthet rundt det økologiske fotavtrykket vi selv står for, er gjerne et begynnende kjempehopp i riktig retning. I tillegg har alle de ordinære valgene vi tar, hver eneste bidige dag, utvilsomt også en påvirkning på de menneskene vi omgås med. Mye handler faktisk om nettopp dette; å påvirke hverandre til å gjøre små endringer i hverdagsvaner, slik at livsstilen vår gradvis blir mer bærekraftig.

Illustrasjonsbilde tatt av Sofie Holtedahl

Her er en punktliste med tre virkningsfulle, men allikevel enkle, ting vi alle kan gjøre for planeten. En utfordring, eller kanskje et utgangspunkt. For når man først har startet, blir det med ett atskillig enklere å fortsette, også.

Tilbringe mer tid i naturen
Dette kan høres merkelig banalt ut, men jeg har troen på at dersom en omgir seg med og lærer seg å sette pris på naturen, så vil dette også føre til økt engasjement og handlekraftighet. Tilbringer vi majoriteten av tiden vår midt i byen, er det fort gjort å nærmest glemme all den fine naturen vi har omkring oss – og også hvor sårbar den er.

Ha med egen vannflaske
Det å til stadighet kjøpe med seg en vannflaske på farten, er en uvane litt for mange har; i følge The Guardian kjøpes det 1 million (!) vannflasker i plastikk hvert minutt på verdensbasis. I 2016 ble færre enn halvparten av de kjøpte plastikkflaskene samlet inn til resirkulering, og slikt har utvilsomt en ekstremt uheldig innvirkning på klimaet. Gjør jorda en tjeneste, ta med deg egen flaske. Alltid. Overalt. Sa jeg alltid?

#5forhvalen
Å plukke søppel er det enkleste vi, logisk nok, kan gjøre for å unngå forsøpling av havet. Nettopp derfor ble konseptet #5forhvalen startet på Instagram for relativt kort tid siden; for å vise at vi alle kan bidra til å rydde verdenshavene på farten. Ved å gjøre noe så simpelt som å plukke opp fem søppelgjenstander fra bakken, for så å kaste dem, har du blitt en del av denne stadig voksende bølgen av engasjement. Hadde hver femte nordmann gjort dette, ville til sammen 35 tonn med søppel blitt fjernet fra naturen – daglig.